onsdag 24. november 2021

Kode rød av Espen Rostrup Nakstad

Kode rød


Endelig var det tid for denne.
Hadde satt meg på venteliste på biblioteket for å få lest den, og måtte tålmodig vente til det plinget inn en melding på telefonen om at den lå klar for henting. 
Har for tiden utfordringer med å holde bøker, så lånte boka som lydbok i tillegg, så har vekselvis lest papirutgaven og hatt den på øret på sengen. 
Er forøvrig forfatteren selv som leser, noe han gjorde på en strålende måte!

Nakstad er en helstøpt person.
I nær 2 år nå har han vært den jeg har stolt mest på av formidlere rundt Covid-19. Tror det er mye takket være ham at folket fant seg i mange av de påbud som kom.
Dette fordi han er så klar i formidlingen sin. Han fremstår som sindig og klok. 
En stoler bare rett og slett på ham! 
Dessuten sier han ting som de er, uten å legge noe imellom. 
Vi nordmenn er et opplyst folkeferd, og det behandlet han oss som også.
Vi forsto at alle måtte dra i samme retning for å komme gjennom dette.

Var så befriende at han i boka endelig tar et oppgjør med den svenske koronahåndteringen.
Vi nordmenn har jo fulgt med i svenske medier. Jeg har nesten daglig vært innom SVT og Expressen på nett, for å holde meg oppdatert på hva som skjer med naboene i landet til øst for oss.
Håndteringen deres har vært helt annerledes, enn her. Sverige har faktisk vært annerledeslandet i forhold til ikke bare Norden, men hele Europa.
Per dags dato den 24. november er det totalt 15 142 personer som har dødd som følge av covid-19 i Sverige, mot 1003 i Norge.

Nakstad tar et "oppgjør" med mye annet også, og tør å vise hva han står for. 

Boka handler egentlig ikke kun om covid, uten om krisehåndtering generelt. Derav tittelen Kode rød.
I kampen for det vakre inngår kampen mot krig og terror, og kampen for miljø og klima, flokken, samfunnet, menneskeheten ...

Nakstad har møtt mange store personligheter, som for eksempel Kofi Annan, og vært i kulissene ved mange krisehåndteringer som Utøya og ebolakrisen.

Forfatteren innehar verdigull erfaring, og derav situasjonsforståelse. Han har dermed de forutsetninger som trengs for å kunne ane konturene av en sort svane.
Håper alle rette instanser vet å lytte til ham, og at de tar de innspill han måtte komme med på alvor.

Vi blir tatt med på en reise i Espens liv. 
Barndom, ungdom, familie, møter, følelser og tanker.
Han beskrev både samfunnskriser og personlige kriser. 
Var spesielt tungt å lese om når han fortalte om tapet av sin eneggede tvilling.

Han har et godt språk, og er i boka både teoretisk, analytisk, konkret og poetisk.
Boka vil nok stå igjen som et historisk dokument.
📚

"Til slutt er vi helt glemt og lever bare videre i arvestoffet til våre etterkommere. Og som om ikke det er nok, en dag om veldig lenge forsvinner også dette arvestoffet fra jordas overflate. Stjernestøvet som en gang samlet seg til en masse og utgjorde planeten jorda, blir igjen bare til stjernestøv. Ingen tenkende vesener i andre galakser vil noen gang vite at noen av oss har eksistert. Det er livets brutalitet."

"Et vindu med utsyn gjør noe med oss. Når øynene våre glir over vakre landskap eller silhuetten av en storby i solnedgangen, slår ettertenksomheten inn. Vi blir sittende og studere livet der ute. Det livet vi alle har store forventninger til, men som ingen vet helt hvordan vil bli."

"Det viktigste vi kan gjøre, er å bruke all den kunnskapen vi har på en god måte og huske at vi er sterkere sammen - og at vi blir enda sterkere når vi tar vare på hverandre. Det er det som er det vakre med menneskeheten. Det er det som er verdt å kjempe for."

📚

"The most important thing we can do is to use all the knowledge we have in a good way, and remember that we are stronger together - and that we become even stronger when we take care of each other. That is the beauty of humanity. That's what's worth fighting for. "
~ Espen Rostrup Nakstad in Code Red (My translation)


Bokomslag

....


Forfatter: Espen Rostrup Nakstad
Forlag: Gyldendal
Omslagsdesign: Lise Mosveen
Utgitt: 2021
Sider: 350