onsdag 30. mars 2022

Siv - Med egne ord av Siv Jensen og Gunnar Ringheim

 

Siv - Med egne ord


Denne vekselvis hørte jeg på og leste i bok.
Var Siv selv som var oppleser, noe jeg likte veldig godt. 
Fint at hun selv leser, for det er hun som kjenner stoffet best.
Siv har en klar og tydelig stemme, så var aldri vanskelig å få med seg hva hun sa. 
Tommel opp for det. 👍


Boka byr ikke på noe særlig nytt for de av oss som følger med på nyheter. Hadde et håp om at vi skulle komme litt mer under huden på personen Siv, men det var en viss distanse gjennom hele boka. 

Vi får høre at hun personlig er for ulv og likekjønnet ekteskap, noe som var på tvers av partiets politikk, men det visste vi jo fra før av.
Tenkte at hun kom til å vise litt mer av privatpersonen Siv i forhold til kontroversielle saker, som Søviknessaken blant annet, men nei. 
Det var synd, synes jeg. 
Kun når det kommer til Carl Ivar Hagen og kona Eli Hagen, følte jeg at Jensen var likefrem og ærlig. 
Etter nesten tre tiår under Carl tok hun over som partileder, og forholdet mellom ekteparet Hagen og Siv var anstrengt. 


Siv befant seg ofte i fremste linje i samfunnsdebattene, og var ikke redd for å snakke rett fra levra. Samtidig forsto vi som hørte på at hun alltid var godt forberedt. Hun visste hva hun ville belyse, og hadde talegavene i orden.
Ei dame med bein i nesa som fremsto ujålete og likefrem.

Siv loser oss gjennom boka, godt hjulpet av Gunnar Ringheim. Lurer på om han måtte be Siv tenke privat også, ikke kun politikk.
For skal vi som lesere forstå, må vi vite bakgrunnen. 
Det som kom frem i nyhetene, vet vi allerede, men hvorfor det ble som det ble, hvilke valg man tok, hva som foregikk i kulissene, det er dette som hadde gitt oss mer kjøtt på beina. 
Er jo innsikt vi er ute etter. 

Boka er som memoarer over et langt politisk liv. 
Dette er en lettlest bok, og har mange fine betraktninger og humor. 
Synes Siv virker som ei trivelig dame. Ei som tar vare på, og hegner om familien sin, og som er en lojal og raus venn.

Jeg er sikker på at hun vil lykkes med de prosjekter og jobber som måtte komme hennes vei. 
Tror Siv på at hun er ferdig med politikken, men at hun forsvinner helt fra offentlighetens søkelys, tviler jeg på. 


📚

"For villaeierfolket i Høyre, var vi et Harry parti som var opptatt av bensinpriser og grensehandel. For oss var Høyre en gjeng blåskjorter som var redde for å snakke med grasrota."

"Mitt gode råd til andre ledere er at du ikke bare må omgi deg med ja-mennesker. Da tar du dårlige beslutninger. Det er forskjell på lojalitet og rævslikking. Jeg vil ha lojale folk som står ved min side, men de må være bunn ærlige. Standpunktene må brynes. Jeg har vært heldig med dyktige og dedikerte rådgivere. Smarte, selvstendig tenkende personer uten frykt for å hevde sine synspunkter. Det har vært viktig at de sier akkurat det de mener til meg før vi tar en politisk avgjørelse. Man kan velge å lytte til vektige innvendinger, eller la være, men du må skape en kultur som åpner for at argumentene kommer på bordet. Som leder må du ha evnen til å se talenter og gi dem plass. Det finnes dessverre ledere som er livredde for konkurranse, og skyver potensielle utfordrere unna. Da har du ekstremt dårlig selvtillit som leder, og du dreper organisasjonen din sakte men sikkert. Du er nødt til å applaudere med hjertet når du oppdager flinke unge mennesker som vokser med utfordringene. Din oppgave er å legge til rette for at de kan blomstre og utvikle seg til å bli enda dyktigere. Du må tørre å gi dem sjanser til å prøve seg på oppgaver de aldri har gjort før."

"Mange tror de er uerstattelige, men kirkegården er full av uerstattelige mennesker. Det er ganske dumt å tro at alt rakner bare fordi du ikke er til stede."

"Den som ikke står for noe, faller for alt."

📚


◦•●◉❁◉●•◦


After more than 30 years in politics, Siv Jensen has withdrawn from Frp, and that kind of thing often results in a book.
Memoirs worth reading. 📖 


"𝘛𝘩𝘰𝘴𝘦 𝘸𝘩𝘰 𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥 𝘧𝘰𝘳 𝘯𝘰𝘵𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘧𝘢𝘭𝘭 𝘧𝘰𝘳 𝘦𝘷𝘦𝘳𝘺𝘵𝘩𝘪𝘯𝘨"

~ From the book 𝘚𝘪𝘷 - 𝘪𝘯 𝘩𝘦𝘳 𝘰𝘸𝘯 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘴 (My translation) Bokomslag

....


Forfatter: Siv Jensen i samarbeid med Gunnar Ringheim
Forlag: Kagge
Omslagsfoto: Agnete Brun
Utgitt: 2021
Sider: 259