tirsdag 14. mai 2019

Selvforsvar mot kreft - Ti grep du selv kan ta av Øyvind Torp

Selvforsvar mot kreft. Ti grep du selv kan ta.
Når jeg så denne boka under nyheter, måtte jeg bare lese den.

Har selv vært så uheldig å få kreft. Det er flere år siden det sto på, men fikk før jul kjenne på et lite gufs fra fortiden, da det ble foretatt prøver som viste celleforandringer i samme område hvor jeg tidligere har hatt kreft.
Jeg ble sendt videre for utvidede prøver, med biopsier og det hele. 

Fikk svar utpå nyåret om at ting ikke hadde utviklet seg, og har ny oppfølgingstime om ikke så lenge. 
Jeg satser på at jeg er kreftfri, og prøver å "glemme", men noen ganger blir jeg allikevel helt uforberedt overmannet av tanker. Det er ikke noe ålreit å føle at man ikke har kontroll. Sårbarheten gjør meg skjør, men utad later jeg som ingenting ...

Vil selvfølgelig gjerne gjøre hva jeg kan for å bidra til at kroppen min blir så ugunstig som mulig for eventuelle kreftceller at de ikke får utviklet seg, og dør.

Boka er forfattet av lege Øyvind Torp og Geir Stian Ulstein, en løpekamerat av hovedforfatteren.

Vi leser om en legen som plutselig befant seg på andre siden av bordet, når han selv ble pasient. Han fikk diagnosen kreft, og bestemte seg for å slåss tilbake mot sykdommen.

Etter mye research, som han deler i boka, kom han frem til at kostholdet er en faktor vi har kontroll over, og som påvirker kroppen vår mye. Det er i retning lavkarbo til ketose han tror er best.
Boka tar for seg andre faktorer også, som for eksempel stress og trening, men det er kostholdet som er viet størst plass.


Det er verdt å merke seg at man hverken må ha, eller ha hatt, kreft for å ha nytte av å lese denne boka.
Alle som ønsker å leve godt, på lag med kroppen og bruke de kunnskaper vi har om næringstoffer på best mulig måte, har nytte av den!

Likte godt at forfatteren gjentatte ganger presiserte at tiltakene i boka, på ingen måte, er ment å erstatte annen behandling! 
Det er nesten litt ille at det må presiseres, men sånn har det blitt. 
Forfatteren er jordnær, og forfekter ikke alternative løsninger som går på helsa løs. Han viser derimot oss lesere en stødig og informativ vei mot å bruke oss selv, og det vi naturlig omgir oss med, for å oppnå, og opprettholde god helse. Han løfter frem hva som er bra for oss mennesker, med henvisninger til forskning og fakta.
Oppbygningen av boka er veldig skjematisk og grei, noe som gjør den oversiktlig og lett å lese.

Selv om det meste av info i boka er gammelt nytt for meg, var det veldig greit å få en oppfriskning. Glemmer jo ting, og kunnskap blir fort en grå ubestemmelig masse.
Jeg vet for eksempel at bringebær innholder salvesteroler, fiber og vitaminer, men glemmer etter en tid ordet salvesteroler, og mumler deretter bare antioksidanter for meg selv, vel vitende om at den ene antioksidanten som er så ekstra bra, egentlig har et navn som har blitt borte for meg ... 😅

Forfatteren virker så gjennomført ålreit! Tenker at han nok må være norges beste lege å komme til som pasient. Det lyser så igjennom at han er empatisk. Han forstår at folk er forskjellig, og viser udmykhet og vishet gjennom de råd og tips han løfter frem.


Øyvind har dessverre fortsatt kreft. Jeg ønsker ham av hele mitt hjerte alt godt, og måtte han få et langt, smertefritt og lykkelig liv!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Send meg gjerne en melding! :)