onsdag 17. juli 2019

Vundersmed - Morrigans kall av Jessica Townsend

Magnifikatt / Magnificat
Just finished book number two about Mog, Wundersmith - The Calling of Morrigan Crow.
It was simply wondrous!

I'm so glad that Jessica Townsend has planned to write a total of nine books in the series. 🙌

🕮

"Sisters and brothers, loyal for life,
Tethered for always, true as a knife,
Nine above others, nine above blood,
Bonded forever through fire and blood,
Brothers and sisters, faithful and true,
Ever together, the special and few."

🕮

..........

Vi blir med Mog og resten av kull 919 på deres første år som medlemmer av det Vunderlige selskap.

Handlingen var helt fantastisk, spennende og helt vunderlig!

Jeg elsker røykesalongen samt rommet til Mog på Devkalion, og hele Devkalion generelt, festene til vampyrdvergen Frank, hjemmetoget, Vuse, Ingenlund, skøyersmugene, åpenbaringen til vundersmeden Snaalguth Jemmiti i Jemmiti-parken gitt til ungene i Græsheim, og unikatet til vundersmeden Desima Kokoro til innbyggerne i Ingenlund! ⭐


🔍
Det er like greit, først som sist, å lære seg hvilke 9 som kull 919 i det Vunderlige selskap består av:
 • Lambeth Amara (prinsesse Lamya Bethari Amati Ra. Kongehuset Ra, fra Silkeland i Fjerne Østsang), kortdistanseorakel/radar - Esoterisk
 • Kadense Svartstrøm, tryllebinder - Esoterisk
 • Morrigan Kråkh, vundersmed - Først Prosaisk, så Esoterisk
 • Frans Fritzvold, gastronom - Prosaisk
 • Mahir Ibrahim, lingvist - Prosaisk
 • Anah Kahlo, helbreder - Prosaisk
 • Teodora Malmo, slåsskjempe - Prosaisk
 • Hagbart Rask, dragerytter - Prosaisk
 • Arkan Tveit, lommetyv -Prosaisk


Det finnes to avdelinger som de har opplæring i på skolen.
Frøken Munter, konduktøren på hjemmetoget som frakter kull 919 til/fra Vuse og hjemmene deres, forklarer, og her har er noe av hva hun sa:
 •  Lager man en grå ring ytterst, er det de Prosaiske. Den største sektoren i det Vunderlige selskapet. De befatter seg med kunster, dåder og tjenester som henvender seg til offentligheten, med evner vesentlig innenfor medisinske, sportslige, utøvende, kreative og tekniske fag. De er den fremste angrepsstyrken når den folkelige og økonomiske støtten som er avgjørende for at Det Vunderlige selskap skal kunne fortsette sitt viktige arbeid. Sjarmere offentligheten og skaffe penger. Motto: "Dere kan jo prøve å klare dere uten oss."
 • Hvit ring innenfor der igjen er de Esoteriske, som det er langt færre av. Kun knappe 1/3 medlemmer i forhold til det Prosaiske. Befatter seg med kunster, dåder og tjenester av mer privat art, med evner innenfor de magiske, overnaturlige og esoteriske fagene. Her finnes hekser, orakler, synske, svartekunstnere og så videre. De er som regel fremste forsvarslunje for å beskytte selskapet, byen og Fristaten mot krefter som ønsker å påføre skade. Motto: "Hvis det ikke hadde vært for oss, ville dere ha snakket zombiespråk, hele gjengen."
 • Det befinner seg en liten sort sirkel innerst i midten, som vi ikke får noe svar på hva er, men vi kan jo tenke oss hva det går ut på ... 😉

Frøken Dyrkjær er elevmesterinne for skolen for prosaiske kunster, og frøken Møgstervold er elevmesterinne på skolen for esoteriske kunster. De to er forøvrig en og samme person, ehh, på et vis ...
Elevene ved de to skolen er alle likt kledd i svarte klær, men de som studerer prosaiske kunster har grå skjorter, mens de som studerer esoteriske kunster har hvite.

Hagerup Q. Onstald ble Morrigans første lærer. Han var mer menneske enn landskilpadde. Professoren ble regnet som minimalvunderdyr, som innebar at han hadde mer menneskelige enn underdyriske trekk. Han var også tidvender.


Bok nummer to var minst like bra som den første!

Blir spennende å se hvordan Mogs skolegang på skolen for esoteriske kunster, og lurer på hvilken felles fiende Esra Skrall og Mog har ...
Gleder meg UTROLIG mye til fortsettelsen på historien!


🕮

Vuse-eden:
"Søstre og brødre, lojale til døden,
evige lenker som holder i nøden.
Ni fremfor alle, ni fremfor blod,
båndene tåler selv flammer og flod.
Brødre og søstre, tro hver en dag,
sanne og utvalgt, for alltid på lag."

Esra Skrall maner frem vunder: "Vesle kråke, vesle kråke, øyne svarte som grut. Stuper bratt ned mot en eng og harens unger så små. Vesle hare, vesle hare ..."

Gammelt ordtak: " Fremmant vunder viser seg for maner og smed."

Morrigan maner frem vunder: "Morgentidsbarnet er muntert og blidt. Aftentidsbarnet er djevelsk og vilt. Morgentidsbarn bringer daggryets lys. Aftentidsbarn bringer uvær og gys. Hvor tar du veien, du morgenens sønn? Oppad med solen, til vind varm og skjønn. Hvor tar du veien, du nattmørkets datter? Langt ned i dypet der bleke ting skratter."

"Ingen likte å høre at de tok feil. Men betydde det at man ikke burde fortelle folk at de tok feil?"

Vampyrdvergen Frank: "Jeg eier helgemess, mine venner. Ingen kan balansere mellom leken skrekk og djevelsk fryd bedre enn Frank. Ingen."

🕮


Kirsti Vogt har oversatt til norsk, og som med første bok i serien, har hun gjort en mesterlig jobb!

Omslagsdesign / Book cover illustrator: Jim Madsen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Send meg gjerne en melding! :)